De eerste 23 boeken van 2023

Op de dag dat ik dit schrijf heb ik mijn 23e boek van 2023 uitgelezen en dat leek me een leuk moment om terug te blikken op wat ik zoal heb gelezen. Op persoonlijk vlak was 2023 tot nu toe echt een rollercoaster: ik veranderde maar liefst twee keer van baan en vertrek binnenkort naar Bali voor een lange vakantie. Daarom lijkt het alsof ik de boeken die ik in januari las eigenlijk al jaren geleden oppakte. Extra leuk dus om even terug in de tijd te gaan!

Ik heb de boeken onderverdeeld in vier categorie├źn: meh, goed, geweldig en nieuwe favoriet. Gelukkig zitten er de minste boeken in de categorie ‘meh’ ­čÖé

A Touch of Malice is het derde boek in de Hades x Persephone serie en heb ik met moeite uitgelezen. Het eerste deel vond ik echt heel erg leuk, maar daarna is het algauw veel van hetzelfde. Hof van IJs en Sterren vond ik tegenvallen omdat het vrijwel niks toevoegde aan het grotere verhaal en heel erg als een vuller voelde. Dat is het natuurlijk ook, maar er had wel iets meer spanning in gemogen.

De verwarde cavia┬áis echt zo’n boek dat je gelezen m├│et hebben als je ook maar een dag op kantoor hebt gewerkt. Het is zo herkenbaar en grappig. Het audioboek is voorgelezen door Paulien Cornelisse zelf, wat het nog extra leuk maakt. The fine print┬álas ik binnen ├ę├ęn dag uit en vond ik erg leuk. Van┬áNu of nooit┬ávond ik voornamelijk de stukken interessant waar Dai over zijn opleiding en beroep vertelde. Ik had verwacht dat Everything I know about love een nieuwe favoriet zou zijn en hoewel er erg leuke en herkenbare stukken inzaten had ik er meer van verwacht. Evi Hanssen vertelt in Sinds ik niet meer drink over het stoppen met alcohol en hoe erg alcohol verweven en genormaliseerd is in de maatschappij: erg interessant! On earth we’re briefly gorgeous vond ik mooi, maar stiekem had ik er meer van verwacht door de vele lovende verhalen. Over Huis van Lucht & Adem schreef ik al een uitgebreide recensie. Meester Leonie gaat over het leven van Leonie van der Grinten als strafrechtadvocaat. Ik las het boek vooruit voor werk en vond het erg interessant. Falling hard for the royal guard is een romcom over een Maggie die in de Tower of London woont en verliefd wordt op een royal guard. Erg leuk! Het geheime genootschap luisterde ik en vond ik leuk, maar niet erg bijzonder. Ik heb wel veel goede verhalen gehoord over Sarah Penners eerste boek – De verborgen apotheek – dus die ligt al klaar om gelezen te worden.

Ik las zeven boeken die ik ├ęcht heel leuk / goed vond en die ik zal blijven aanraden aan vrienden, familie en jullie, maar die toch n├ęt geen extra speciaal plekje in mijn hart hebben gekregen. Wat de fak is een heel belangrijk boek over de misstanden binnen het Nederlandse medialandschap – en dan vooral de acteerindustrie. Er staat te gebeuren was het po├źziegeschenk van 2023 en ik vond een paar gedichten echt ontzettend mooi. Dat deed me ook weer beseffen dat ik meer po├źzie wil lezen, dus reserveerde ik gelijk wat bundels bij de bibliotheek. Gouden bergen is een heel interessant boek van Doortje Smithuijsen die een jaar lang verschillende grote en net opkomende influencers volgt. Wat een intrigerende wereld is dat toch – en wat ben ik blij dat ik geen influencer ben ­čÖé Toren van Dageraad is deel zes van de Glazen Troon-serie en hoewel ik er ontzettend van genoot, deed het me net iets minder dan deel vijf en zeven – daarover later meer. The Office BFFs is geschreven door Jenna en Angela – ook wel bekend als Pam en Angela van de populaire serie The Office. Als je die serie gezien hebt moet je dit boek zeker oppakken! Ik raad het audioboek ten zeerste aan, want dat wordt door de dames zelf voorgelezen. De eerste pagina van Iris Visser is een feelgood die me enorm verraste, ik had al een tijd geen soortgelijk boek gelezen waar ik zo vrolijk van werd. Ok dan niet is een collectie essays van Katrin Swartenbrouck en gaat over het leven van millenials. Het was echt een feest der herkenning en ook hier is het audioboek een dikke aanrader.

En dan als klap op de vuurpijl, vier nieuwe favorieten waar ik nog vaak aan terugdenk. Toen ik deze boeken uit had wilde ik het liefst meteen opnieuw beginnen, dus dat zegt wel wat. Maxton Hall College verraste me echt enorm. Het was het eerste boek wat ik dit jaar las en meteen dus ook een topper. Het was enorm verslavend en ik had het volgens mij binnen twee dagen uit. Deel twee komt in augustus uit en ik heb ‘m al gepreordered ­čÖé Rijk van Stormen is deel vijf en Koninkrijk van As deel zeven in de Glazen Troon-serie, en ik heb hier zo ontzettend van genoten. Sarah J. Maas schrijft op zo’n manier dat de personages echt tot leven komen. Het voelt dan ook altijd bitterzoet om afscheid van ze te nemen in een slotdeel en ik denk bijna elke dag nog aan deze serie (mede door mijn TikTok algoritme haha). Over Pleegkind schreef ik al een uitgebreide recensie; ik had weinig verwachtingen van dit verhaal en juist daardoor kwam ‘ie zo binnen denk ik. Het boekje telt net aan negentig bladzijden, dus je hebt geen excuus om ‘m niet te lezen ­čśë

Ondertussen ben ik alweer bezig aan boek 25 van dit jaar, dus we zijn op weg naar de volgende 23 van 2023. We zullen zien of ik daar weer een post over zal schrijven als het eenmaal zover is.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd: wat zijn jouw nieuwe favorieten dit jaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *