Huis van Lucht & Adem – Sarah J. Maas

De afgelopen paar maanden heb ik alle nog ongelezen boeken van Sarah J. Maas er doorheen gejast. De hele Throne of Glass-serie moest ik nog lezen, net als Een hof van IJs en Sterren en het tweede deel van Cresent City: Huis van Lucht & Adem. Die laatste las ik op Eerste Paasdag uit en ik merkte dat ik er veel over te zeggen had. Perfect dus voor een recensie!

Over Huis van Lucht & Adem

Bryce Quinlan en Hunt Athalar proberen hun leven op te pakken – ze hebben Crescent City dan wel gered, maar dat heeft tot zo veel ophef geleid dat het nu tijd is om het rustiger aan te doen. En nog belangrijker: ze moeten erachter komen wat de toekomst hen zal brengen. De Asteri hebben zich aan hun woord gehouden: tot nu toe laten ze Bryce en Hunt met rust. Maar de rebellenbeweging is de macht van de Asteri langzaam aan het afbreken en de kans dat de heersers zullen aanvallen groeit. Hoe meer Bryce, Hunt en hun vrienden betrokken raken bij de plannen van de rebellen, des te duidelijker wordt de confronterende maar cruciale keuze die ze moeten maken: blijven ze gehoorzaam terwijl anderen worden onderdrukt, of zullen ze vechten voor gerechtigheid?

Moderne en magische stad

De meeste fantasyboeken die ik lees hebben een Middeleeuwse setting, of in ieder geval een setting die duidelijk geïnspireerd is op het verleden. Denk maar aan populaire series zoals De Grisha, Hof van Doorns en Rozen, Heks & Jager enzovoorts. Het leuke van Cresent City is dat de stad enorm modern is, inclusief havercappu’s en vooruitstrevende technologie. Dit gecombineerd met traditionele wezens als Fae, fauns en heksen maakt de stad tot een unieke plek die je niet in veel boeken tegenkomt. Origineel dus, en daar houd ik van.

Een baksteen vol informatie

Huis van Lucht & Adem is bijna duizend pagina’s dik, dus daar moet je wel zin in hebben. Ik was blij dat ik voorafgaand een gedetailleerde samenvatting van Huis van Aarde & Bloed had gekeken op TikTok, want ik was de helft van het plot alweer vergeten en er wordt niet per se een goede duidelijke gegeven. Wel zat ik gelijk weer in het verhaal: Sarah J. Maas kan als geen ander een fantasiewereld scheppen die zó realistisch voelt, en karakters waarvan je wilt dat je bij hun clubje hoort. Tegelijkertijd was ik tijdens het lezen een beetje zoekende: wat was nou precies het doel van het verhaal? Waar ging het plot naartoe? Eigenlijk voelde het verhaal tot ver over de helft richtingloos op een niet-fijne manier. Gelukkig was ik inmiddels zo aan de karakters gehecht dat ik alsnog genoot van het verhaal, maar van mij had het zo driehonderd pagina’s korter gemogen.

Explosief einde

Nog iets anders wat Sarah J. Maas als geen ander kan, is in de laatste honderd pagina’s van het boek een enorme ontknoping neerzetten. Alle vragen die je krijgt tijdens het lezen van de eerste achthonderd pagina’s worden beantwoord, maar tegelijkertijd komen er voor elke beantwoorde vraag twee onbeantwoorde vragen terug. Vooral het einde van Huis van Lucht & Adem is echt WILD. Zonder al teveel te verklappen raad ik je daarom aan om eerst de boeken uit de Hof van Doorns en Rozen-serie te lezen, omdat je het einde anders waarschijnlijk niet zult snappen.

Hoewel Huis van Lucht & Adem dus niet mijn favoriete boek is van Sarah J. Maas heb ik er wel weer erg van genoten, en dan vooral van de dynamiek tussen de verschillende karakters uit de vriendengroep van Bryce. Het einde zal voor sommige shockerend zijn op de beste manier, en het is een kwelling om te moeten wachten tot deel drie, wat pas in januari 2024 verschijnt. Daar kijk ik wel enorm naar uit, want ik denk dat Cresent City 3 écht fantastisch zal worden.

Titel: Huis van Lucht & Adem
Auteur: Sarah J. Maas
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022589694
Prijs: €29,99
Verschijningsdatum: 15 februari 2022
Bindwijze: paperback
Aantal pagina’s: 992
Vertaling: Valerie Janssen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *