Deze boeken las ik in februari

Ik moest lachen toen ik de afbeelding hieronder aan het maken was voor deze blogpost. Er blijkt een nogal duidelijk thema gaande te zijn, namelijk roze. Dit is totaal niet bewust gegaan maar ik vond het wel grappig om nu zo visueel te zien. Ik las naast onderstaande titels ook een boel niet-roze boeken, namelijk elf in totaal!

gelezen boeken februari

Ik had deze maand een luisterboekdipje, ik luisterde naar drie boeken en de andere acht las ik fysiek. Ik vermoed dat ik in maart juist weer meer zal luisteren omdat ik dan met mijn nieuwe baan begin en dus minder tijd en energie zal hebben om fysieke boeken te lezen. Het is weer een mix geworden van alles en nog wat, hieronder het lijstje in chronologische volgorde:

Confettiregen – Splinter Chabot. Ik vond het vooral een hartverwarmend verhaal omdat Splinter/Wobie duidelijk het privilege heeft om op te groeien in een omgeving waar het grote merendeel hem accepteert zoals hij is, ook al weet hij dat zelf misschien nog niet. De liefde van zijn familie en vriendinnen springt van de pagina’s af en het verhaal wordt zoveel levendiger door de kleurrijke metaforen die Splinter gebruikt. Een heel mooi en toegankelijk verhaal!

Val en verlossing – Leigh Bardugo. Het laatste deel in de Grisha serie! Ik las de eerste twee delen vier jaar geleden dus ik moest even inkomen, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat genoot ik weer van elke pagina. Leigh Bardugo kan schrijven, dat is zeker. Dit slot van de serie was enorm spannend, hoewel het einde iets anders uitpakte dat ik had gewild. Toen ik de laatste bladzijde omsloeg had ik eigenlijk gelijk zin om de hele serie te herlezen, dus dat lijkt me een goed teken. Ik heb enorm veel zin in de Netflixserie die eind april verschijnt.

Heb je nou al een vriend? – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen. Ik ben een echte honingbal (oftewel, ik ben fan van het feministische platform Damn Honey) dus dit boek wilde ik zo snel mogelijk luisteren. Marie Lotte en Nydia lezen het zelf voor en dat voegt echt wat toe. Dit boek staat vol met grappige en scherpe comebacks op irritante vragen waar je als vrxuw mee te maken krijgt. Het luisteren was leuk, leerzaam maar af en toe ook frustrerend omdat het zo herkenbaar was. Ik hoop dat heel veel witte mannen dit ook zullen luisteren en ervan zullen leren. Ondertussen heb ik in ieder geval een hoop nieuwe comebacks voor irritante vragen.

Moxie – Jennifer Mathieu. Nog een feministisch boek! Fictie deze keer. Moxie stond al twee jaar in de kast maar nu de Netflixfilm bijna verschijnt was het eindelijk tijd om het boek op te pakken. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Moxie vertelt het verhaal van Viv die klaar is met seksistische shit op haar school en daarom anoniem een feministisch zine start. Het was enorm empowering en ik wilde dat ik dit had gelezen toen ik nog op de middelbare school zat. Daarom hoop ik dat het verhaal door de Netflixfilm een hele hoop aandacht zal krijgen!

Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen – Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker. De verkiezingen komen eraan dus als je mag stemmen is nu een goed moment om jezelf te oriënteren op welke partij je straks wil stemmen. Als je overweldigd ben door al die keus uit partijen en je eigenlijk niet zo goed weet hoe het Nederlandse politieke systeem eruit ziet óf als je het allemaal gewoon enorm saai vindt, dan is dit een boekje voor jou. In minder dan honderd bladzijden praten Titia en Nieke jou helemaal bij over politiek. Het boekje is enorm vlot en grappig geschreven en de uitleg is erg helder en voor iedereen te begrijpen. Handig als je voor het eerst gaat stemmen, maar ook zeker als je al een aantal keer gestemd hebt.

De heks van Duva – Leigh Bardugo. Na Val en verlossing was ik weer helemaal in de Grisha sferen dus besloot ik drie korte verhalen te lezen die zich ook in Ravka afspelen. De heks van Duva las ik als eerste en was ook gelijk bij verre mijn favoriet. Echt knap hoe zo’n kort verhaal zo spannend kan zijn en een plottwist had die ik écht niet zag aankomen. Een heel, heel duister sprookje maar tegelijkertijd ook warm.

Kleine Dolk – Leigh Bardugo. Dit korte verhaal was ook vermakelijk maar ik was helaas een stuk minder onder de indruk dan van De heks van Duva. 

De te slimme vos – Leigh Bardugo. Qua beoordeling schommelt deze tussen De heks van Duva en Kleine Dolk in. Het verhaal was op zich niet heel bijzonder maar ik vond het leuk dat het vanuit een vos was geschreven en je zijn leven in het bos meekreeg, waardoor ik een soort van Narnia vibes kreeg door pratende dieren. Het verhaal verder was niet eens zo bijzonder maar het maakte me wel vrolijk.

The Catcher in the Rye – J.D. Salinger. Ik had hoge verwachtingen van dit boek want het is één van de bekendste klassiekers en daarnaast ook één van de eerste boeken die je een Young Adult zou kunnen noemen. Het is een mooie coming-of-age over een eenzame jongen die dagen in New York rondzwerft omdat hij niet naar huis durft. Een belangrijk thema is eenzaamheid en ik denk dat iedereen zich het eenzame gevoel van nergens bijhoren dat je als tiener had (en misschien nu nog steeds) wel herkend. Helaas wist het boek me niet zo te pakken als ik had gehoopt maar ik vond het wel een mooi verhaal.

Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson. Een hele fijne murder mysterie die ik zeker aanraad. Ik ga hier niet teveel over schrijven want ik schreef al een uitgebreide recensie over dit boek. Die kun je hier lezen.

De kracht van het Nu – Eckhart Tolle. Dit boek is inmiddels ook een klassieker en waarschijnlijk heb je hier wel eens van gehoord. Eckhart Tolle vertelt waarom het beter is om in het nu te leven en dat het geen zin heeft om te piekeren over het verleden of de toekomst. Het gaf mij zeker belangrijke inzichten. Niet alles sprak mij aan en sommige stukken vond ik behoorlijk spiritueel, maar de kernboodschap is een hele waardevolle. Ook als je, net als ik, een angststoornis hebt of soms last hebt van angst kan dit boek je doen inzien dat die angst bijna altijd ongegrond is.

Al met al ben ik heel tevreden over deze leesmaand. De verwachtingen voor maart zet ik op een laag pitje aangezien ik dus mijn nieuwe baan begin en ik vermoed dat ik daardoor minder tijd en energie zal hebben om te lezen. Maar dat is niet erg! Ik hoop dat jullie ook een fijne leesmaand hebben gehad en laat me vooral weten wat jouw favoriete boek van februari was!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *