Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Moordmysteries of murder mysteries is een genre dat ik te weinig lees. Het komt namelijk vaak voor als ik dan eenmaal zo’n soort boek op pak, ik het geweldig vind en het binnen een dag of twee uit heb. Moordgids voor lieve meisjes klonk daarom echt als iets in mijn straatje en ja, ik had het boek binnen twee dagen uit.

cover van moordgids voor lieve meisjes

Over Moordgids voor lieve meisjes

Vijf jaar geleden werd Andie Bell door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna Sal zelfmoord pleegde. Haar lichaam is echter nooit gevonden. Pippa besluit vijf jaar later haar profielwerkstuk te schrijven over deze onopgeloste moordzaak die plaatsvond in Little Kilton, het dorp waar ze woont. Al snel komt ze achter informatie die nieuw licht schijnt op de zaak. Het lijkt steeds meer dat Sal onschuldig is. Maar wanneer ze dichter bij de waarheid komt wordt het ook duidelijk dat iemand die liever verborgen wil houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

“Pippa, ik weet dat ik je niet op andere gedachten kan brengen, dus je project wordt geaccepteerd, op voorwaarde dat je absoluut geen ethische grenzen overschrijdt.

Leest als een politiedossier

Dit boek bestaat niet alleen maar uit normale hoofdstukken. De eerste pagina is namelijk het werkplan van Pippa waarin ze beschrijft waar ze haar profielwerkstuk over gaat schrijven. Ook vind je tussen de normale hoofdstukken door veel andere documenten zoals aantekeningen in Pippa’s voortgangslogboek, tekstberichtjes en transcripten van interviews. Door deze afwisseling leest dit boek als een soort politiedossier en het voelt alsof je samen met Pippa de zaak onderzoekt in plaats van dat je aan de zijlijn meekijkt. Dit beviel enorm goed en door de afwisseling van hoofdstukken en de kleine stukjes informatie die je te weten komt kan je het boek moeilijk wegleggen.

Partners in crime

Aan het begin van het verhaal interviewt Pippa de broer van Sal, Ravi. Ravi wil als geen ander bewijzen dat zijn oudere broer onschuldig was en gaat al snel samenwerken met Pippa. Ze worden naast partners in crime ook echte vrienden en dat vond ik naast het oplossen van de moordzaak een hele fijne ontwikkeling. Sowieso zijn de personages in het verhaal heel fijn. Pippa is omringd door een hele fijne groep mensen: haar ouders en vrienden zijn allemaal onwijs supportive en hoewel ze geen hele grote rol spelen in het verhaal zorgde het wel voor een extra laag in het verhaal.

“Hij was de beste oudere broer die je je kunt wensen en hij stond altijd voor me klaar. Hij was de beste persoon die ik ooit heb gekend […] Ik kan nog steeds niet geloven dat hij tot zoiets in staat was.”

De ontknoping

Zoals je bij dit genre kan vermoeden is de ontknoping anders dan de meesten in Little Kilton dachten. Ik zag het grootste deel van de ontknoping echt niet aankomen, maar helaas een ander deel weer wel. Ik vond het echter wel goed bedacht en denk dat het einde bij velen heeft gezorgd voor een openvallende mond. Het was in ieder geval heerlijk om te lezen hoe alle puzzelstukjes samen kwamen tot een geheel.

Moordgids voor lieve meisjes is een dikke aanrader voor liefhebbers van moordmysteries en true crime. Het boek is moeilijk weg te leggen doordat je steeds weer kleine stukjes informatie krijgt die je zelf in elkaar probeert te passen als een geheel. Daarnaast is de schrijfstijl vlot en zijn bijna alle personages fijne mensen. Ik wist niet dat een moordmysterie mij vrolijk kon maken, maar dit boek kreeg het voor elkaar!

4 sterren rating

Koop Moordgids voor lieve meisjes hier en steun je lokale boekhandel!

Titel: Moordgids voor lieve meisjes
Auteur: Holly Jackson
Uitgeverij: Volt
ISBN: 9789021422435
Prijs: €15,-
Verschijningsdatum: augustus 2020
Bindwijze: paperback
Aantal pagina’s: 448
Vertaling: H.C. Kaspersma
Hou jij van het genre moordmysterie en true crime? Wat is jouw favoriete boek in dit genre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *