De boekbinder – Bridget Collins

Anderhalf jaar geleden werd De boekbinder mij al aangeraden door een collega. Vanaf dat moment stond het op mijn lijstje maar ik kwam er nooit echt aan toe. Recent verscheen de midprice editie dus dat was een mooi moment om het eindelijk op te pakken.  En wat was dat een goed idee! Het is heerlijk als je het jaar begint met een geweldig boek en dat was hier zeker het geval. Ik kan dus niet wachten om jullie meer te vertellen!

cover de boekbinder

Over De boekbinder

Emmett Farmer is een eenvoudige boerenzoon die zijn dagen vult met het staande houden van de familieboerderij. Tot zijn ouders op een dag een brief krijgen van de lokale binder: Emmet wordt opgeroepen om bij deze stokoude vrouw in de leer te gaan. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om ook binder te worden. Een boek gebonden door een echte binder kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.

Het is moeilijk om een recensie over dit boek te schrijven want ik ben eigenlijk van mening dat hoe minder je weet van het verhaal, hoe meer het je zal betoveren. Ik heb zo min mogelijk weggegeven over het verhaal zelf en vooral mijn eigen mening geprobeerd te verwoorden. Je hebt desondanks mijn toestemming om deze recensie nu weg te klikken, mits je belooft dat je het boek dan wel écht gaat lezen. 🙂

Vergeten herinneringen

Het verhaal is geschreven vanuit de ogen van Emmett. Vanaf de eerste bladzijde merk je dat iets niet pluis is; Emmett is een onbetrouwbare verteller die maandenlang ziek is geweest en last heeft van ijlen en hallucinaties. Wat precies mis is wordt pas halverwege het verhaal duidelijk. In het begin leef je vooral met Emmett mee die alles wat hem vertrouwd is moet achterlaten om bij een onbekende vrouw te gaan wonen. Hier leert hij hoe je een boek moet binden en wat daar bij komt kijken.

‘Soms valt het niet mee wat we moeten doen,’ vervolgde ze. ‘Soms maakt het werk me boos of verdrietig. Soms heb ik spijt. Maar soms ben ik zo dankbaar wanneer ik zie dat de pijn verdwijnt. Dat maakt het allemaal de moeite waard.'”

Verhaal vol verrassingen

Over het verhaal kan ik verder niks vertellen want zoals ik al eerder zei: hoe minder je weet hoe beter. Het verhaal zit boordevol verrassingen. Als je bovenstaand punt bereikt hebt denk je te weten waar het verhaal ongeveer naartoe gaat, maar het nam een totaal andere wending die ik echt niet aan zag komen. Deze wending was echter nóg beter dan ik had verwacht en ik kon het boek steeds maar moeilijk wegleggen omdat ik wilde weten hoe het verhaal zich verder zou ontvouwen. Het verhaal heeft mysterieuze en fantasierijke kenmerken maar wordt nergens ongeloofwaardig.

Meeleven met personages

Het verhaal zit vol emoties waardoor je enorm gaat meeleven met de personages. Sommige passages vervulden me met blijheid, vlak daarna wilde ik het boek van frustratie en woede uit het raam gooien en nog even later maakte het boek me woedend. Door deze emoties voelt bijna alsof je als personage echt deel uitmaakt van het verhaal.

Historisch Engeland

De setting van het verhaal is historisch Engeland van vlak voor de industriële revolutie. Het verhaal speelt zich zowel op het platteland als in een kleine stad af. De schrijfstijl van Bridget Collins is ontzettend levendig en volledig: je ziet de binderij en de stad Castleford echt voor je. Daarnaast is het verschil tussen arm en rijk heel duidelijk gemaakt, dit voegt nog een extra laag toe aan het verhaal. Je merkt echt dat Bridget Collins veel research heeft gedaan naar de tijdsperiode want de beschrijvingen van kleding, omgeving en materialen zijn gedetailleerd uitgewerkt. De combinatie van het fantastische plot en de rijke ambiance maken dat dit ook een fantastische verfilming zou kunnen worden.

“Wat was erger? Helemaal niks voelen of rouwen om iets dat je niet kon herinneren?”

De boekbinder is een betoverend verhaal dat lezers verrast en ontroerd. Het element wat ik het mooiste vond aan het hele verhaal kan ik helaas niet bespreken zonder teveel van het verhaal weg te geven, dus ik hoop dat deze recensie je heeft weten te overtuigen om het boek gewoon snel te gaan lezen. De historische setting, de onverwachte wendingen en het originele plot zorgde ervoor dat ik het boek niet weg kon leggen. De boekbinder is zeker een nieuwe favoriet die ik met vijf sterren beoordeel.

Koop De boekbinder hier en steun je lokale boekhandel!

Titel: De boekbinder
Auteur: Bridget Collins
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044360400
Prijs: €12,50
Verschijningsdatum: mei 2019
Bindwijze: paperback
Aantal pagina’s: 464
Vertaling: Erica Feberwee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *