Mijn 15 favoriete boeken van 2020

Het einde van 2020 nadert en ik denk dat iedereen staat te popelen om dit jaar achter ons te laten. Kerstmis staat om de hoek en het wordt ook alweer tijd om na te denken over het jaarlijkse lijstje met onze favoriete boeken. Het was een turbulent jaar met veel thuiszitten en dat resulteerde bij mij in heel veel boeken lezen. Ik vond het hierdoor een hele opgave om een selectie te maken maar het is me gelukt. Ik presenteer jullie: mijn favoriete boeken van 2020!

Ik heb de lijst opgedeeld in drie verschillende genres: literatuur & romans, non-fictie en young adult. Dit zijn de genres die ik het meeste lees en de boeken die ik heb uitgekozen passen ook allemaal binnen deze drie categorieën. De boeken staan verder in willekeurige volgorde, want kiezen was al moeilijk genoeg. Als ik ook nog een rangschikking moest gaan maken werd het echt onmogelijk, haha.

Literatuur & Romans

Het genre wat ik dit jaar het meest las was literatuur & romans. Deze categorie is natuurlijk ontzettend breed en daarom heeft deze categorie ook de meeste boeken van de lijst.

The seven husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid
Hoewel ik dus geen rangschikking heb gemaakt, heb ik wel een absolute favoriet dit jaar, en dat is The seven husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid. Dit verhaal heeft alles wat je wilt en meer: een geweldig liefdesverhaal, imperfecte en complexe personages, LGBTQ+ representatie en een kijkje in het Hollywood van de jaren ’50 tot en met ’80. Het verhaal zit goed in elkaar en het voelt alsof je de personages echt kent en ook alsof ze echt bestaan. Ja, dit is wel echt mijn favoriete boek van het jaar!

Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid
Om nog maar even in de Taylor Jenkins Reid sferen te blijven.. ook haar meest recente boek, Daisy Jones & The Six was een favoriet dit jaar! Je kunt dus wel stellen dat ik er een nieuwe favoriete auteur bij heb. Daisy Jones & The Six volgt het verhaal van de gelijknamige fictieve band, losjes geïnspireerd op het verhaal van Fleetwood Mac. Halverwege het boek kwam ik er pas achter dat de band niet echt bestaan heeft, zo echt voelde alles. Ik luisterde naar het audioboek en dat was een fantastische ervaring doordat er een hele cast is en het boek dus eigenlijk voelt als een lang interview of een podcast.

Een klein leven – Hanya Yanagihara
Het boek dat de meeste emoties bij mij heeft losgemaakt dit jaar is zonder twijfel Een klein leven van Hanya Yanagihara. Dit hartverscheurende verhaal liet mij in tranen achter en het heeft zeker een week geduurd voor ik over het boek kon praten zonder weer een brok in mijn keel te krijgen. Daarom wil ik het ook niet per sé aanraden omdat het boek zó heftig is, maar als je van tevoren de trigger warnings opzoekt en nog steeds benieuwd bent dan beloof ik je dat je een prachtig maar o zo treurig verhaal zal lezen over vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. De personages wringen zich in je ziel en laten je niet meer los.

Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa
Heb je zin in een hartverwarmend verhaal over de onvoorwaardelijke liefde van een huisdier? Dan is Reisverslag van een kat iets voor jou. Het verhaal volgt de kat Nana die met zijn baasje Satoru een roadtrip door Japan maakt en allerlei vrienden van Satoru bezoekt. Langzaam maar zeker komt Nana erachter waarom ze op reis zijn en breekt zijn kleine hartje. Hij zet alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen. Dit verhaal deed me hardop lachen én huilen. Het is lief, hartverwarmend en droevig. Ik heb tot de laatste pagina genoten.

Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski
Dit is vast een tip voor in het nieuwe jaar. Zwemmen in het donker verschijnt namelijk eind januari maar ik mocht hem vast lezen voor mijn werk. En wat was dat fijn! Twee jongens ontmoeten elkaar tijdens een werkkamp in Polen en beleven een zomer vol passie, maar eenmaal terug in het echte leven blijkt dat hun politieke visies verschillen en dat dit voor fricties in hun prille relatie zorgt. Ik vond het een heel mooi en droevig verhaal.

De vervlogen helft – Brit Bennet
Ik schreef al een uitgebreide recensie over dit boek, maar nog even in het kort: De vervlogen helft volgt tweelingzussen die elkaar uit het oog zijn verloren. Het lot zorgt dat hun paden opnieuw kruisen als de levens van hun dochters vervlochten raken. Brit Bennett zorgt ervoor dat je enorm gaat meeleven met de personages en geeft je een kijkje in het leven van twee identieke tweelingzussen en hun dochters, die compleet verschillend leven. Naast het intrigerende plot en de realistische personages met gebreken is ook de thematiek ontzettend relevant en belangrijk om meer over te lezen. 

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld
Toen Marieke Lucas genomineerd werd voor de International Booker Prize wilde ik het boek heel graag lezen want ik had van collega’s ook al veel goede dingen gehoord. Dat Marieke Lucas de prijs binnen wist te slepen was wel één van de lichtpuntjes in de boekenwereld dir jaar! En wat mij betreft is die prijs ook dubbel en dwars verdiend. De avond is ongemak is een heel rauw verhaal over rouw en wat dat met een gezin doet. Marieke Lucas schrijft heel poëtisch waar je even aan moet wennen, maar de zinnen en metaforen die zij opschrijft zijn stuk voor stuk treffend en prachtig. Ik wil dit boek over een paar jaar nog een keertje lezen. Gelukkig heb ik nu een gesigneerd exemplaar in de kast staan. 🙂

Rood, wit & koningsblauw – Casey McQuiston
Als je op zoek bent naar een romantische komedie die heerlijk wegleest, dan heb je dat boek bij deze gevonden. Rood, wit & koningsblauw is een heerlijk liefdesverhaal over de zoon van de president van de Verenigde Staten en de prins van het Verenigd Koninkrijk. Het verhaal is grappig en romantisch, maar belicht ook veel serieuze onderwerpen zoals homofobie, racisme en transrechten.

Het achtste leven – Nino Hararischwili
Verreweg het dikste boek wat ik dit jaar gelezen heb, namelijk 1275 pagina’s om precies te zijn. Ik las dit boek tijdens mijn zomervakantie en de weken erna. Hoewel het dus een enorme pil is gaat het verhaal absoluut niet vervelen. Het achtste leven is een familie epos die je meeneemt naar Georgië en Rusland in de tijd dat Stalin aan de macht is. De personages sluiten zich in je hart, je leert veel over de geschiedenis van Oost-Europa (waar ik veel te weinig van wist) en omdat de fictieve familie Jasji zo realistisch verweven is in de waargebeurde geschiedenis kan ik, nu ik het boek uit heb, bijna niet geloven dat ze niet echt hebben bestaan. Dit was echt een geweldige leeservaring.

Little fires everywhere – Celeste Ng
Dit boek heeft het lijstje gehaald omdat de schrijfstijl heel fijn was en het ontzettend filmisch is geschreven. Als je een verhaal wilt lezen waarbij je alles echt voor je kan zien dan is Little fires everywhere een goede keuze. Ik vind het fascinerend om te lezen over een leven in de Amerikaanse suburbs, misschien omdat het zo’n ver-van-mijn-bed-show is. Het verhaal is boeiend en de personages zijn fijn, maar tegelijkertijd ook best oppervlakkig. Het verhaal bleef me constant boeien en het las heerlijk weg. Het verbaast me niks dat er nu een serie van gemaakt is op Amazon Prime, die ik zeker nog wil gaan kijken. 

Non-Fictie

De Cyclus Strategie – Maisie Hill
Dit jaar heeft één non-ficitie boek mijn favorietenlijstje gehaald en dat is De Cyclus Strategie. Ik stopte halverwege dit jaar met het slikken van de pil en besloot daarom dit boek te lezen. En wow, wat heb ik veel geleerd over menstruatie en menstrueren in het algemeen, maar ook over mijn eigen lichaam. Veel ‘onverklaarbare’ dingen die ik voelde of deed konden aan de hand van dit boek simpel verklaard worden door hormonen en processen die in je lichaam gebeuren zonder dat je daar weet van hebt. Ontzettend leerzaam en een aanrader voor iedereen die menstrueert!

Young Adult

Hoewel ik best veel Young Adult boeken heb gelezen dit jaar valt het me op dat ik van minder onder de indruk ben dan voorgaande jaren. Misschien komt dat omdat ik ouder word, omdat ik kritischer word of allebei. Ik herlas wel een paar favorieten zoals de Hongerspelen serie en Bloed en Beenderen, maar omdat ik die al een keer gelezen heb wilde ik ze niet in deze lijst opnemen. Ik las dit jaar vier Young Adults die ik echt heel goed vond (en oké, eigenlijk is één daarvan een fantasyboek voor volwassenen).

Belevenissen van een muurbloem – Stephen Chbosky
De hele wereld heeft deze Young Adult klassieker volgens mij gelezen, behalve ik tot voor kort. Twee vriendinnen van mij zijn helemaal fan van dit boek dus ik besloot dat ik hem ook maar eens moest gaan lezen. Nu snap ik waarom iedereen dit boek altijd zo geweldig vind. Het is een fantastisch verhaal over opgroeien, vrienden maken en zoveel meer. Ik denk dat dit zeker niet de laatste keer is dat ik dit boek las en ik ga binnenkort ook zeker de film kijken.

Bloed en Beenderen & Vrees en Wraak – Tomi Adeyemi
Het eerste deel in deze fantastische serie las ik twee jaar geleden voor het eerst en ik was meteen hooked. Dit jaar herlas ik dat eerste deel en las ik het tweede deel gelijk erachteraan. Deze serie is zó tof, origineel en spannend. Ik ben bang dat het nog wel even gaat duren voordat het derde deel uit komt, maar tot die tijd kan ik in ieder geval deze aanraden!

Heks & Jager – Shelby Mahurin
Dit boek kwam als leesexemplaar binnen op werk en ik begon gelijk zonder verwachtingen want ik had nog amper iets over Heks & Jager gehoord. Ik werd zo positief verrast en heb echt van elke pagina genoten. Er is een hate-to-love romance, waar ik gek op ben als het goed gedaan is (en dat is het!), de stad waarin het verhaal zich afspeelt deed me heel erg denken aan Parijs en het zit boordevol heksen en magie. Nu ik dit schrijf heb ik alweer zin om het boek te herlezen, haha. Dat ga ik zeker doen vlak voordat het tweede deel verschijnt!

Het meisje in de toren – Katherine Arden
Ik speel een beetje vals want eigenlijk is deze boekenserie voor volwassenen, maar ik denk dat heel veel jongvolwassenen die van fantasy houden deze serie enorm zullen waarderen. Het eerste deel, De Beer en de Nachtegaal vertelt het verhaal van Vasja die in Rusland woont en haar familie moet beschermen tegen een kwaad. Ze heeft zelf magische krachten maar dat mag niemand weten want dat kan haar dood betekenen. Het meisje in de toren was deel twee en die was weer net zo spannend als het eerste deel. De winter van de heks is het derde en laatste deel en die ligt momenteel op mij te wachten dus daar ga ik snel in beginnen. Ik raad je aan deze boeken in de winter te lezen want het verhaal speelt zich af in het koudste deel van Rusland en dat is zó goed beschreven dat je de kou bijna kunt voelen.

Ik vond het moeilijk om dit lijstje samen te stellen, maar ook heel leuk! Ik heb weer een hoop mooie boeken gelezen dit jaar en ik hoop dat ik dat volgend jaar alleen maar kan voortzetten. Al kan ik me moeilijk voorstellen dat ik volgend jaar meer zal lezen dan in 2020. Nu ben ik natuurlijk benieuwd welke boeken jouw absolute favorieten waren dit jaar. Daarom zou ik het heel leuk vinden als je je top 3 deelt in de comments. Een top 5 of top 10 mag ook als je niet kan kiezen. 🙂

2 thoughts on “Mijn 15 favoriete boeken van 2020

  1. Mooie lijst Rowan, De belevenissen van een muurbloem is inderdaad prachtig! Ik ga in 2021 nog een blog online zetten met mijn top 20-boeken, maar ik kan alvast verklappen dat Darius de grote is niet oké op 1 staat, dit verhaal is echt mijn favoriet!

    1. Ohhhh ik heb Darius al zeker een jaar in de kast staan en wil hem al zo lang lezen! Die moet ik echt eens oppakken want hoor alleen maar goede dingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *