Deze elf boeken las ik in november

Bijna dezelfde titel als vorige maand, omdat ik in november weer elf boeken las! Ik zit nog steeds in een lekkere leesflow en met nog drie weken op de teller denk ik dat ik die honderd boeken wel zal aantikken. Ook wordt het alweer tijd om na te gaan denken over mijn favoriete boeken van het jaar. Ik vind het altijd heel leuk om die lijstjes te maken maar ook moeilijk. Daarom vandaag eerst een makkelijker lijstje: de boeken die ik in november las!

Er zitten deze maand wat kortere boeken tussen en minder luisterboeken. Op één of andere manier was ik minder in de luisterstemming dan in oktober en luisterde ik juist weer meer naar muziek en podcasts. Wel las ik een hele hoop recente boeken die ik op werk weer kan aanraden aan klanten én ik las een prachtig boek dat in januari verschijnt. Hieronder een chronologisch lijstje:

Vlucht – Mel Wallis de Vries. De boeken van Mel Wallis de Vries luister ik altijd heel graag. Ze zijn niet lang en het plot is niet dusdanig ingewikkeld dat je de hele tijd goed moet opletten. Vlucht vond ik helaas iets minder spannend dan haar vorige boeken maar het einde had wel een plottwist die ik totaal niet verwachtte.

Vrees en Wraak – Tomi Adeyemi. Het tweede deel in de Orïsha legende was weer bloedstollend spannend, al wist het mij helaas iets minder te betoveren dan het eerste deel. Ik schreef eerder dit jaar een uitgebreide recensie over dit vervolg.

Miracle Morning – Hal Elrod. Vorige maand luisterde ik naar Dear Good Morning en daardoor raakte ik helemaal geïnspireerd om nog meer boeken over de ochtend te luisteren. Helaas vond ik Miracle Morning veel te Amerikaans: het was heel sensationeel geschreven en het klonk voor mij een tikkeltje te mooi om waar te zijn. Het boek begon met uitspraken van fans: “ALS JE DIT DOET ZUL JE 10KG AFVALLEN EN JE INKOMEN ZAL ZICH VERDUBBELEN!1!!” Ik ben een beetje allergisch voor dit soort claims. Er zaten wel bruikbare stukken in maar als je echt gemotiveerd wilt raken zonder al deze Amerikaanse bombarie raad ik je aan om Dear Good Morning van Lienke de Jong (een heerlijk nuchtere Nederlandse meid) te luisteren!

Excited times – Naoise Dolan. Dit boek stond al een tijdje op mijn radar en toen hij in het Nederlands vertaald werd besloot ik hem toch op te pakken (wel in het Engels, haha). In het begin vond ik Ava maar een rare en ik snapte haar beweegredenen totaal niet. Maar als je haar beter leert kennen begrijp je ook beter waarom ze bepaalde dingen doet. Exciting Times wordt veel vergeleken met Normal People. Ik snap heel goed waar dit vandaan komt want ik vond de sfeer echt op elkaar lijken. Het veraal heeft overeenkomsten maar is tegelijkertijd heel anders. Ik vond het een mooi boek, vooral voor mensen in de twintig die nog heel erg zoekende zijn in wat ze willen en wie ze zijn. Het is confronterend maar ook geruststellend om te lezen dat je niet de enige bent die zich een weg probeert te banen in het ‘volwassen leven’.

De vervlogen helft – Brit Bennett. Nog zo’n boek waar ik ontzettend veel over had gehoord. Ik hoorde heel veel positieve dingen reacties van mijn boekenvriendinnen dus werd ik steeds nieuwsgieriger. Tegelijkertijd was ik ook een beetje huiverig omdat één vriendin het helemaal niks vond. Gelukkig hoorde ik in de eerste categorie en heb ik echt genoten van De vervlogen helft. Een uitgebreide recensie kan je hier lezen.

Een kat achterlaten – Haruki Murakami. Van Murakami verschenen dit jaar twee korte verhalen bij Atlas Contact omdat we in Nederland zo groot Murakami fan zijn. Een kat achterlaten gaat over de moeilijke relatie met zijn vader. Ik vond het verhaal mooi geschreven maar verder deed het me niet zo veel. Van zijn andere korte verhaal heb ik meer genoten. In deze recensie kun je lezen wat ik van de twee boekjes vond.

Laten we het er maar niet over hebben – Akwasi. De meeste gedichten uit deze bundel vond ik heel mooi en treffend, soms ook confronterend. De thema’s die Akwasi belicht zijn racisme, religie, vegetarisch eten, huidskleur, Zuid-Afrika, apartheid, slavernij en dergelijke. Het ritme van Akwasi is heel fijn, ik kon de spoken word gewoon horen in mijn hoofd.

Een vloek zo eenzaam – Bridget Kemmerer. Eén van de boeken waar ik enorm naar uit keek door de vele dingen die ik hoorde op Booktube. Een Beauty and the Beast hertelling gaat er bij mij altijd wel in dus ik had enorm veel zin om dit te lezen. Ik denk dat mijn verwachtingen iets te hoog waren want ik vond het verhaal toch een tikkeltje tegenvallen, maar alsnog was het wel een leuke leeservaring. Het is een tof verhaal met een spannend einde en een goede plottwist. Hoofdpersonage Harper heeft Ceberale Parese en die representativiteit is geweldig en belangrijk. De schrijfstijl is daarentegen enorm omslachtig en ik voelde helaas heel weinig chemie tussen de hoofdpersonages. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik veel interesse heb om het vervolg te lezen..

The things you can see only when you slow down – Haemin Sunim. In dit boekje was ik echt al een jaar bezig en nu heb ik hem eindelijk uit! Ik las steeds een paar pagina’s en legde hem daarna weer weg. Het is namelijk geen boekje om in één keer uit te lezen. Het bevat veel wijsheden waarvan sommige me meer aanspraken dan anderen. De illustraties zijn ook prachtig en maken het boekje echt af. Ook zeer geschikt om cadeau te doen!

With the Beatles – Haruki Murakami. Zoals ik eerder noemde vond ik With the Beatles een stuk leuker dan Een kat achterlaten. In With the Beatles blikt een naamloze verteller (waarvan ik vermoed dat het Murakami zelf is) terug op zijn eerste liefde en eerste vriendinnetje. Ik vond het heel mooi geschreven en er kwamen best wat elementen in terug die ik herkende uit Norwegian Wood. Dit boekje zou ik zeker aanraden en is ook een mooi cadeau voor de feestdagen.

Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski. Dit was mijn favoriete boek van deze maand. Ik mocht een vooruitexemplaar lezen want de Nederlandse vertaling verschijnt pas 20 januari. Zó jammer want ik wil het aan iedereen aanraden, maar tegen die tijd zal ik nog wel een uitgebreide recensie online zetten. Het verhaal raakte me echt en de beeldspraak is melodieus. Het is zo mooi en droevig tegelijkertijd en dit boek laat je terugverlangen naar je eerste verliefdheid.

Een nieuwe favoriet, een paar boeken die ik echt tof vond maar ook een paar teleurstellingen. Al met al ben ik zeker tevreden met deze lijst en ben ik benieuwd wat ik dit jaar nog allemaal zal lezen!

Wat was jouw favoriete boek van november? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *