Deze elf boeken las ik in oktober

In het begin van dit jaar had ik nooit kunnen weten dat ik dit jaar meer dan tachtig boeken zou lezen. Ik denk dat dit hoge aantal deels komt door de coronacrisis en deels doordat ik gewoon in een ontzettend lekkere leesflow zit. Sterker nog, dit is mijn beste leesjaar tot nu toe! Stiekem hoop ik dat het me lukt om de honderd aan te tikken, maar ik weet niet of me dat gaat lukken met nog minder dan twee maanden te gaan. Afijn, in dit artikel laat ik zien welke elf boeken ik in oktober heb gelezen!

vier boekcovers van boeken die ik in oktober las

In oktober nam ik een abonnement op Storytel waardoor ik ook naar een heleboel boeken luisterde! Ik vind het ideaal om in de bus naar werk of tijdens het hardlopen een luisterboek aan te zetten. Hieronder een chronologisch lijstje van de boeken die ik oktober las of luisterde:

Northanger Abbey – Jane Austen. Dit was leuk! Vrolijk en sassy geschreven, het is zo grappig om te lezen hoe Austen de spot drijft met de maatschappij van die tijd. Dit was mijn eerste Jane Austen, maar niet de laatste denk ik. De film heb ik direct na het boek gekeken (hallo quarantaine) en die vond ik ook heel vermakelijk. Allebei aanraders dus!

Cliffrock Castle – Josephine Rombouts. Leuk geschreven, maar verder vond ik het gewoon echt niet bijzonder. Ook zaten er veel saaie, langdradige stukken in als je niet bijzonder veel interesse hebt in huishoudelijke zaken. Een heel hoofdstuk over mottenballen had wat mij betreft in een alinea gekund, idem voor zilver poetsen. De stukken over de verschillen tussen Nederlanders en Schotten vond ik een stuk vermakelijker. Helaas geen nieuwe favoriet.

Uit het leven van een hond – Sander Kollaard. Dit boek won de Libris Literatuurprijs en daarom wilde ik hem graag lezen. Het is een mooi boekje. Ik had van tevoren verwacht dat het een saai verhaal zou zijn, maar dat was helemaal niet zo. Wel is het een klein verhaal; het gaat immers maar om één man en zijn hond. Maar kleine verhalen kunnen ook mooi zijn en inzichten geven!

Stoorzender – Arjen Lubach. Leuk om luisterend meer te weten te komen over de man met wie ik veel zondagavonden door breng. Het luisterboek is door Arjen zelf ingesproken en dat voegt echt wat toe. Ook schrijft hij goed en grappig; ik heb meerdere malen hardop zitten gniffelen.

Het verhaal van de kat die boeken wilde redden – Sōsuke Natsukawa. Helaas vond ik dit boek tegenvallen terwijl ik hoge verwachtingen had. Ik schreef hier een uitgebreide recensie over het boek.

Laat je horen! – Lisa Jansen. Een goed boek om mee te beginnen op je activistische reis. Als je vaker feministische boeken leest dan staat er waarschijnlijk veel info in die je al weet. Met name het stuk over validisme vond ik heel leerzaam en de ‘wat kun jij doen’ tips aan het eind van elk hoofdstuk vond ik fijn. Goed dat meerdere mensen aan het woord worden gelaten, dat maakt het boek inclusief.

Fantoommerrie – Marieke Lucas Rijneveld. Deze poëziebundel vond ik prachtig. Als je De avond is ongemak hebt gelezen merk je ook dat veel thema’s terugkomen. Marieke Lucas Rijneveld kan schrijven als geen ander, de schrijfstijl is heel uniek. Het luisterboek werd door Marieke Lucas zelf ingesproken, dat was extra mooi omdat je de teksten precies zo hoort als ze bedoeld zijn.

Bloed en beenderen – Tomi Adeyemi. De tweede keer dat ik dit boek las was minstens net zo geweldig als de eerste keer. Wát een verhaal! Echt één van mijn favoriete fantasyboeken. Ik hoop dat het ooit verfilmd gaat worden want daar leent het verhaal zich perfect voor.

Kil – Mel Wallis de Vries. In oktober moest ik voor werk heel veel postpakketten inpakken voor ons filiaal op de Vrije Universiteit. Omdat inpakken nogal hersenloos werk is kan je dus muziek opzetten of naar iets anders luisteren. Ik kwam erachter dat het heerlijk is om naar korte (jeugd)thrillers te luisteren en dat de dag dan een stuk sneller voorbij gaat! Kil is een hele korte thriller, maar daardoor niet minder spannend. Het was zoals altijd bij Mel Wallis de Vries weer huiveren geblazen.

Wat jij niet ziet – M.J. Arlidge. Idem aan hierboven luisterde ik deze tijdens werk. Helaas kon Wat jij niet ziet me niet bekoren. Soms is het leuk als je al vanaf de eerste bladzijde weet wie het gedaan heeft, maar bij dit boekje helaas niet.

Dear Good Morning – Lienke de Jong. Dit is een super motiverend boek. Ik zet nu mijn wekker een drie kwartier eerder en hoop dit langzaam op te bouwen zodat ik uiteindelijk ook ‘s ochtends kan gaan hardlopen. Ook probeer ik ‘s avonds eerder naar bed te gaan en mijn telefoon om 21.30u weg te leggen. De ideeën die in dit boek staan zijn niet heel vernieuwend en zal je waarschijnlijk in de meeste zelfhulpboeken over eerder opstaan vinden, maar desondanks motiveerde het mij wel en hey, daar gaat het om!

Al met al ben ik heel tevreden over deze leesmaand. Ik weet niet of ik hier in november tegenop kan boksen maar dat geeft niet want het is natuurlijk geen wedstrijd!

Wat was jouw favoriete boek van oktober? 

2 thoughts on “Deze elf boeken las ik in oktober

  1. Mooi lijstje! In mijn boekenclub was ook niet iedereen zo enthousiast over Cliffrock Castle, maar ik vond het wel een leuk boek. Van Sander Kollaard moet ik ook nodig eens iets lezen.
    Mijn favoriet van oktober is Kindertijd van Tove Ditlevsen. Zij is/was in Denemarken bekend en Das Mag heeft haar autobiografische trilogie nu in het Nederlands laten vertalen. Bijzonder om te lezen hoe ze opgroeide in een arbeiderswerk in Kopenhagen. Het vervolg Jeugd ligt al op mijn leesstapel.

    1. Ik ben ook zo benieuwd naar de trilogie van Tove Ditlevsen. In eerste instantie werd ik getrokken door de prachtige simplistische kaften met pastelkleurtjes, maar het verhaal lijkt me ook heel mooi. Staat zeker nog op mijn lijstje, dus leuk te weten dat jij het goede boeken vond!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *