Vrees en wraak – Tomi Adeyemi

Vrees en wraak is het langverwachte vervolg op Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi. Ik las Bloed en beenderen al in 2018 en dat boek werd één van mijn favoriete fantasyboeken. Het magiesysteem, de karakters en hun ontwikkeling sloten zich direct in mijn hart. De lat lag dus erg hoog voor het vervolk. Wist Vrees en wraak mij net zo te overtuigen?

vrees en wraak boekomslag

Ik las dit boek samen met Mojdeh van Books in the Margins. Haar recensie van Bloed en beenderen kun je binnenkort vinden op haar blog.

Over Vrees en wraak

Het is Zélie en Amari gelukt om de magie terug te brengen in het koninkrijk Orïsha, waar Zélies volk – de maji – wordt onderdrukt. Wat ze echter niet hadden verwacht is dat hun tegenstanders nu ook magische krachten hebben teruggekregen. De monarchie maakt zich op om de maji eens en voor altijd uit te schakelen, terwijl Zélie probeert haar volk te verenigen om te voorkomen dat ze voorgoed uitgeroeid zullen worden. Amari worstelt ondertussen met haar recht op de troon en wat het betekent om je plicht voor je eigenbelang te stellen. Zal het Zélie en Amari lukken om de vijand van de troon te stoten?

Magie door de elementen

Het magiesysteem is naast de karakters mijn favoriete element van deze fantasyserie. De maji, het deel van de bevolking dat magische krachten heeft, ontleent zijn krachten namelijk aan de elementen. Branders beheersen vuur, blazers de wind en gronders bewerken de aarde alsof het klei is. Behalve de vier bekende elementen vuur, lucht, aarde en water zijn er ook maji die controle kunnen uitoefenen over metaal, dieren, ziekten en zelfs de doden. Zélie valt in die laatste categorie en is een bezweerder; ze beheerst dode zielen en kan die voor haar laten vechten. De manier waarop Tomi Adeyemi beschrijft hoe de maji hun krachten gebruiken is fantastisch gedaan. Je ziet het helemaal voor je door haar filmische schrijfstijl. Mede daardoor kan ik me voorstellen dat het niet lang meer gaat duren voor deze serie verfilmd wordt.

“Je draagt ons allemaal in je hart. Wij zullen voortleven in al je ademtochten. In elke bezwering die je uitspreekt.”

Karakterontwikkeling

Eén van de punten die ik zo sterk vond aan Bloed en beenderen, was de karakterontwikkeling van Zélie, Amari en vooral Inan. Zélie ontwikkelt zich van onderdrukt dorpsmeisje naar een echte krijger, Amari transformeert van bange prinses in een potentiële koningin en Inan leert dat de overtuigingen waarmee hij is grootgebracht lang niet altijd de juiste zijn. In Vrees en wraak lijkt het wel alsof de ontwikkeling van Zélie en Inan op pauze is gezet en ruimte is gemaakt voor vooral bijpersonages om te groeien. Zo vond ik de karakterontwikkeling van Roën fantastisch. Amari weet ook uit te groeien tot een rechtmatige leider van het rijk, maar Zélie daarentegen had erg veel medelijden met zichzelf en zat voor mijn gevoel grotendeels te sippen terwijl iedereen om haar heen in hetzelfde schuitje zit als zij.

“Hij is bereid het goede te doen als dat niet veel moeite kost, maar als het erop aankomt, steekt hij een mes in je rug. Je kunt hem niet vertrouwen, Amari. Hij bezorgt ons alleen maar littekens.”

Langzame spanningsopbouw

Vrees en wraak begint traag waardoor het even duurde voor ik in het verhaal zat. De eerste honderd bladzijden gebeurt niet bijster veel en was ik als lezer zoekende naar waar het plot naartoe ging. Ongeveer op de helft van het verhaal begon de spanning zich langzaam op te bouwen en word de lezer steeds nieuwsgieriger gemaakt naar het einde. Omdat in dit tweede deel de oorlog duidelijk is losgebarsten zitten er meer geweld en veldslagen in dit boek. Namate het verhaal dichter en dichter bij de ontknoping komt wordt het ook steeds spannender waardoor ik de laatste honderd bladzijdes met een ruk uit las. Dit stuk maakte het helemaal goed voor mij en is dan ook mijn favoriete deel van het boek.

Onverwachts einde

Op één of andere manier dacht ik dat de Orïsha Legacy een duologie zou worden. Ik was dan ook verrast toen het verhaal een enorm open einde bleek te hebben. Toen voelde Vrees en wraak ineens als een grote aanloop naar een slot en leek het wel alsof het plot en de karakters geen stap vooruit zijn gekomen omdat niks groots is opgelost; de oorlog is nog steeds niet voorbij en dat is juist waar dit hele boek om draaide. Dat vond ik erg jammer, maar ik weet wel zeker dat ik het derde deel zal gaan lezen omdat ik wil weten hoe het verhaal afloopt.

“Wat is hier in Oya’s naam aan de hand?”

Ik heb weer erg genoten van de wereld van de Orïsha, maar in tegenstelling tot het eerste deel had ik wel wat kritiek. Met name het trage begin en het onverwachte einde vond ik jammer. Gelukkig maakte de spannende veldslagen, de filmische schrijfstijl en het fascinerende magiesysteem voor mij toch nog veel goed. Ik vrees dat we nog even moeten wachten op het derde deel uit deze serie, maar wanneer het zover is zal ik deze zeker gaan lezen. Mocht je Vrees en wraak gaan lezen, dan zou ik zeker overwegen het eerste deel, Bloed en beenderen, te herlezen als je de gebeurtenissen uit dat boek niet goed meer kan herinneren.

Koop Vrees en wraak hier en steun de lokale boekhandel

Titel: Vrees en wraak
Auteur: Tomi Adeyemi
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402705058
Prijs: €21,99
Verschijningsdatum: maart 2020
Bindwijze: hardcover
Vertaling: Maren Mostert & Renske Groeneveld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *